• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

Kıl dönmesi

 Kıl dönmesi ya da diğer adı ile pilonoidal kist ve sinüs, kasık bölgesi, koltuk altı bölgesi gibi vücudumuzu örten derinin katlantı yaptığı her alanda görülebilirse de,  en sık görüldüğü kuyruk sokumu bölgesi ile özdeşleşmiştir. 

Kıl dönmesi ana karnında gelişen doğumsal bir bozukluktur. Anne karnında bebeğin vücudunu örten deri vücudun her iki yanında belirir, önde ve arkada  ilerleyerek bebeğin vücudunu kaplar. Önde ve arkada orta hatta birleşen deri tabakası orta hatta bir yapışma hattı meydana getirir. Kuyruk sokumu bölgesinde bu yapışma hattı V şeklindedir. V şeklindeki yapışma hattı bazı kişilerde daha fazla olur. Bu kişilerde orta hatta deriye ait oluşumlar olan ve yüzeyde yer alması gereken kıl kökleri, ter ve yağ bezleri gibi oluşumlar derinin altında derin tabakalarda kalırlar. Bu durum hormanal aktivasyon dönemi olan puberteye kadar sessiz kalır.  hormonal aktivasyon ile birlikte  tüyler kıl haline dönüşür ve uzamaya, kıl köklerinde bulunan ter ve yağ bezleri görev yapmaya başlarlar. Bu durum hastalağın ilk bulgularının hissedildiği dönemlerdir.

Kuyruk sokumu  bölgesinde, makat girişinden yukarı doğru, orta hatta değişik mesafe ve  büyüklükte üzeri kızarık şişlikler (Pilonoidal kist) mevcuttur. Ağrı giderek artar, zamanla hasta oturamaz hale gelebilir. Birkaç gün içinde abseleşen şişlik sonunda kendine bir yol açarak yukarı doğrı cildi kat eder ve dışarı ulaşarak drene olur. Bu dönemde hasta bölgeden gelen pis kokulu akıntı ve çamaşırının sürekli kirlenmesinden yakınır. Akıntı başlayınca ağrı ve şişlik kaybolur. akıntı bir süre devam eder ve kesilir, dışarı açılan yol (sinüs) kapanır. Bunu sessizlik dönemi takip eder, bir süre sonra aynı şikayetler ve gelişmeler tekrar eder. İlerleyen zaman ile bölgede dışarı açılan birden çok yol ve ciltteki şekil bozuklukları oluşur (Resme bakınız).

Kıl dönmesi hastalığının tedavisi cerrahidir. cerrahi tedavide orta hatta yer alan kıl köklerinin oluşturduğu kistik yapı bulunduğu yereden çıkartılır. Ameliyat yaklaşık 30 dakika süren kısa bir operasyondur, genellikle genel anestezi gerektirmez ve spinal anestezi tercih edilir.

Operasyonun kısa ve basit olması yanında kıl dönmesi operasyonu sonrası bilinmesi gereken şeyler şunlardır. Kuyruk sokumu bölgesi vücudumuzun en hareketli bölgelerinden birisidir. Yürüyüş esnasında adım attığımızda ve vücudumuzun öne doğru eğilmesi esnasında kuyruk sokumu cildi sağa-sola ve yukarı-aşağı hareket eder. Bu durum ameliyat bölgesindeki yara iyileşmesini de etkiler. Bu nedenle  kıl dönmesi ameliyatı geçiren hastalarda yaklaşık 1 hafta özellikle kısa adımlarla yürümek, öne doğru dik açı ile eğilmemek gibi hareket kısıtlaması uygulamak gerekir. Buna uyulmadığı takdir de bölgede yara iyileşme problemleri gelişebilir.

Daha eski dönemlerde kıl dönmesi ameliyatları sonrasında oluşabilecek yara iyileşme problemleri nedeni ile ameliyat yarası açık bırakılırdı. Bu durumda iyileşme süreci bazen bir kaç ayı bulabiliyordu.5-10 yıl önce ameliyat olan bazı hastalar bu şekilde ameliyat olmuş olabilirler.   Ancak gelişen cerrahi tekniklerle artık kıl dönmesi ameliyatları kapalı cerrahi tekniklerle yapılmaktadır. Kıl dönmesi ameliyatlarını ben de yaklaşık 10 yıldır çeşitli plastik rekonstrüksiyon teknikleri kullanarak kapalı olarak gerçekleştiriyorum.  


 

 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 






 
 
 
 
 
 
 
 
 





 

 


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 





ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam55
Toplam Ziyaret1059724