• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

Yemek borusu kanserleri

Yemek borusu kanserinin tedavisinde kullanılan ana tedavi yönt emleri cerrahi tedavi, kemoterapi ve ışın tedavisidir. Yemek borusu kanserinde en etkili tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. 

Yemek borusu kanseri tanısı genellikle hastanın şikayetlerinden  yola çıkılarak konulur. En sık görülen belirti yutma güçlüğüdür. Yutma güçlüğü, başlangıçta yutulan gıdaların yemek borusundan geçerken takılması şeklindedir. İlk zamanlarda daha çok katı gıdalar yutulamaz iken, zaman içinde hasta su bile içilemez. Hastalık ilerledikçe kusma veya yutulan gıdaların ağza geri gelmesi şikayetleri oluşur. Hasta gıdaların yutulması sırasında ağrı olduğunu tarif eder. Üst karın bölgesinde yanma hissi veya ağrı mevcuttur. Tükrük salgısı artar. İleri evrelerde kilo kaybı, zayıfla ma, ses kısıklığı ve öksürük meydana gelir.

Yemek borusu kanseri, ileri yaşta, erkeklerde, şişmanlarda, sigara içenlerde ve sürekli alkol alan kişilerde, taze meyve ve sebzeleri az tüketen kişilerde, yemek borusu kanserleri daha sık görülür                                                                   

Kronik reflü hastalığı olanla rda ilerleyen yıllarla birlikte Barrett özafagusu gelişir (soldaki şekle bakınız), Barret ösefagusu yemek borusu kanseri için bir ön haberci niteliğindedir.  Yine yemek borusu hastalıklarından biri olan akalazya'sı olanlarda, kaza veya intihar amacıyla toksik madde içenlerde de yemeke borusu kanserleri daha sık görülür .

Yemek borusu kanserinin teşhisi için yemek borusunun ilaçlı film ve endoskopi ile incelenmesi yeterli olmaktadır. Ancak hastalığın yayılımın derecesinin  anlaşılmasın da veya tedavi sonrası takibi için endoskopik ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve  MR gibi görüntüleme yöntemleri kullanılmaktadır.

 Yemek borusu ağız içinden başlayıp,  karın içine kadar devam eder. Bu konumu ve pek çok hayati organ ve damarlar ile yaptığı yakın komşuluk nedeni ile yemek borusu ameliyatlarının gerçekleştirilmesi diğer bir çok ameliyattan daha zordur. Ameliyatta tümörlü doku,  kanserin yayılma olasılığı olan lenf nodlarını da içerecek şekilde cerrahi sınırlarla birlikte çıkarılmalıdır (Radikal ösefajektomi). Lenf bezlerine yayılma olduğunda yalnız yemek borusunun çıkarılması yetersiz bir tedavi yaklaşımı olur ve başka bir çözüm bulunamaz ise hastalık kısa bir süre içinde tekrarlar. Bu nedenle yemek borusu kanserlerinde kanserin yayılma olasılığının olduğu tüm lenf bezlerinin çıkarılması gerekir. Bu işlem ameliyatın vazgeçilmez prensiplerinden biridir.

Kanserin yemek borusundaki yerine göre değişik ameliyat şekilleri kullanılır. Mideye çok yakın olan tümörlerde yemek borusunun sadece alt kısmı çıkarılır. Çıkarma işlemini takiben mide göğüs boşluğu içinde tekrar yukardaki yemek borusu bölümü ile birleştirilir. Bazen bu işlem için hem karnı hem de göğüs boşluğunu açmak gerekir. Daha yukarıda yerleşen tümörlerde, yemek borusunun tamamı çıkarılır.
Bazı durumlarda yemek borusundaki tümör çıkarılamaz. Bunun en temel nedenleri; Hastanın genel durumunun büyük bir ameliyata izin vermemesi, kanserin ameliyatla çıkarılmasının mümkün olmaması ve kanserin uzak organlara sıçramasıdır. Bu şekilde tümörü olduğu yerde bırakılan hastalarda hastayı, ömrünü tamamlayana değin  beslenebilmesi amacıyla değişik tedavi seçeneklerinden yararlanılabilinir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam17
Toplam Ziyaret1063925