• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

Tırnak batması

Tırnak batması ayak parmaklarında, tırnak kenarının komşu yumuşak dokuya gömülmesi sonucu oluşan bir durumdur. Tırnak batmasının nedeni doğuştan var olan bir bozukluğun ileri yaşlarda belirgin hale gelmesidir. Bunun nedeni çocukluk çağında yumuşak ve ince olan tırnakların yaş ilerledikçe kalınlaşarak sertleşmesidir.

Parmaklarımızın üzerinde yer alan tırnaklarımız cansız yapılardır. Tırnak dibinde ise tırnağımızın kökü vardır. Tırnağın kök kısmı canlı olup, enine bir şerit şeklinde alt kenarından parmağımızın uç kemiğine yapışıktır. Tırnak kökü, üst kenarından sürekli üreyerek cansız tırnağı oluşturur. Parmağımızın ucuna doğru büyüyen tırnaklarımızı, tırnak yatağı denen oluşum parmaklarımıza yapışık olmasını sağlarlar. 

Bazı kişilerde tırnak kökünün genişliği tırnağı parmağa yapışık tutan tırnak yatağından geniştir. Büyüyen geniş tırnak, uca doğru ilerledikçe tırnak yatağına sığmaz ve her iki kenardaki yumuşak dokuyu bir sandöviç ekmeği gibi ortadan yararak ilerler.  Yumuşak dokunun ortadan yarılması ile oluşan duruma, bir şekilde mikroplar da karışır ve klasik ağrılı, kızarık, iltihaplı ve şiş bir parmak ile karekterize tırnak batması ortaya çıkar.

Tırnak batması tedavisi 2 aşamalıdır. İlk aşamada lokal anestezi ile yumuşak dokuya gömülen tırnak kısmı çıkarılır, yani cerrahi pedikür yapılır. Antibiyotik tedavisi uygulanır. Yaklaşık 2 hafta sonra lokal enfeksiyon ve iyileşme olayları biter. 2.haftadan itibaren yine lokal anestezi ile parmak kemiğine yapışık olan tırnak kökü, tırnak yatağı genişliğinde  daraltılır. Eğer bu 2. işlem yapılmaz ise yaklaşık 2 ay içerisinde yeni gelişen tırnak, tam uzunluğa ulaştığında tırnak batması olayı tekrarlayacaktır, çünkü büyüyen tırnak yine tırnak yatağından daha geniş olacaktır.

Günümüzde halen tırnak batması tedavisi olarak, bir çok yerde tırnak çekilmesi işlemi uygulanmaktadır. Tırnak çekmenin tırnak batması tedavisinde yeri yoktur. Çünkü cerrrahi pedikür ile aynı sonuçlara sahiptir. Eğer tırnak kökü daraltılmaz ise 2 ay sonra tırnak batması tekrarlayacaktır. 2 ay tırnaksız gezen hastanın çekeceği eziyet ise yanına kar kalacaktır.

ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam149
Toplam Ziyaret1064057