• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

Tıkanma sarılıkları

 Sarılık deri, göz akı ve  bazı vücut sıvılarının (idrar)  çeşitli sebeplerden dolayı safra boyalarıyla sarı renge boyanması halidir. Sarılığın gözle görülür hâle gelebilmesi için, kandaki bilirübin’in % 2 mg’ın üstüne çıkması gerekmektedir. Sarılık, gece elektrik ışığında iyi fark edilemez. Fazla havuç, mısır ve portakal yiyenlerde görülen sarımsı renk, ilk bakışta sarılığı hatırlatabilir. Ancak bu kişilerdeki sarı-turuncu renk sadece deride görülür, idrar ve göz akında görülmez.

Safra boyaları (biluribin),  kandaki normal yaşam sürelerini dolduran kırmızı hücrelerin (alyuvar) parçalanması ile oluşur. Bilirübinin en büyük kısmı retiküloendotelyal sistem hücrelerinden zengin olan karaciğer ve dalakta yapılır. Günde ortalama 240 mg bilirübinin meydana geldiği tespit edilmiştir. Bilirübin karaciğer hücrelerince kandan alınır ve safra ile ince barsağa atılır. Barsağa atılan bu bilirübinin tekrar emilip, idrarla atılarak idrara rengini verir. 

 Tıkanma sarılıklarının en çok görülen sebebi, safra yollarını tıkayan safra taşlarıdır. Bu taşların safra akımını engellemesi neticesinde bilirübin barsağa akamaz, kana karışır, kanda bilirübin miktarı artar ve bu artan bilirübin idrara da geçerek idrarı koyulaştırır. Safra barsağa akamadığı için, dışkının rengi, camcı macununu andırır tarzda açık renklidir. Karaciğerde bir bozukluk yoktur, fakat uzun süre devam eden durumlarda karaciğerde de harâbiyet başlar ve siroz gelişebilir. Taşlı hastalarda sarılık, taşın oynamasıyla birlikte azalıp artabilir. Taşın hareketiyle birlikte kolik tarzında kıvrandırıcı ağrılar da görülür. Taş, safra yollarını iltihaplandırırsa titremeyle yükselen ateş, ve kolanjit kliniği tabloya iştirak eder.

Tıkanmaya neden olan hastalık sıklıkla safra taşı olsa da, pankreas tümörleri, karaciğer kist hidatiği, bazı parazitler de tıkanmaya yol açabilirler. Bu nedenle tıkanma sarılığının diğer sarılıklardan mutlaka ayırt edilmesi ve nedeninin belirlenmesi, tedavi açısından oldukça mühimdir. Tedavi tıkanmaya sebep olan problemin ortadan cerrahi olarak ortadan kaldırılmasıdır.

ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam234
Toplam Ziyaret1059903