• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası

 

Op.Dr.Ali ÇALIKUŞU

Genel Cerrahi Uzmanı, Endoskopist

GASTROÖSEFAGEAL REFLÜ HASTALIĞI VE MİDE FITIĞI HAKKINDA BİLİNMEYENLER
MİDE FITIĞI
Sayfalarımız

FITIK AMELİYATLARI


Fıtık ameliyatları hangi durumlarda uygulanır?

Fıtıklar karın boşluğumuzu çevreleyen karın ön ve yan duvarları ile karın boşluğumuzun tabanının döşeyen kas ve bağ dokularında meydana gelen açılma ve yıtılmalar sonucu gelişen açıklıklardır. Tek bir fıtık çeşidi yoktur. Oluşan açıklığın yerine göre farklı isimle alırlar.  Fıtık hastalığı kabaca 6 farklı yerde görülebilir.

  1. Kasık fıtıkları,
  2. Bacak fıtıkları (kadınlarda daha sık görülür),
  3. Göbek fıtıkları,
  4. Karın ön duvarı orta hat fıtıkları (ventral fıtıklar),
  5. Karın yan duvarı fıtıkları,
  6. Ameliyat yeri fıtıkları,
  7. Kalça (obturator) fıtıkları.

Fıtık hastalığının ilaçla tedavisi mümkün müdür, ameliyat hangi koşullarda uygulanır?

Fıtık hastalığının anlamı, karın duvarında herhangi bir yerde bir açıklığın, bir yırtığın oluşmasıdır. Fıtığın tedavi edilmesi için bu açıklığın tamir edilmesi, bir şekilde dikilerek ya da bir örtü ile kapatılması gereklidir. Bu nedenle fıtık hastalığı olan hastaların tedavisi mutlak surette cerrahidir. 

Ancak gebelik, hastanın ileri derecede düşkün ve yaşlı olması, hastada mevcut ileri derecede kalp ve solunum sistemi hastalıkları gibi durumlarda uzun olmayan bir süre beklenebilir. Böyle hastalar çoğu kez ameliyata engel halleri sonlandığında geciktirilmeksizin ameliyat edilmelidirler.

Fıtık hastalığı olan bir kişide hastanın herhangi bir şikayeti yoksa ameliyat gerekli midir?

Fıtık hastalığında hastaların çoğunda fiziki aktivite kısıtlanması haricinde fazla bir şikayetleri yoktur. Ancak fazla bir şikayeti olmayan bu hastalarda hastanın ameliyat edilmesindeki temel amaç, hastanın ameliyat olmadığı takdirde karşılaşabileceği ciddi sorunlardır.

Fıtık hastalığı olan kişi ameliyat olmaz ise ne gibi problemlerle karşılaşabilir.

Yukarıda belirttiğimiz gibi fıtık hastalığ karın duvarında olmaması gereken bir açıklığın oluşması halidir. Öksürük, hapşırık, ıkınma, gülme, yük kaldırma gibi karın içerisindeki basıncı artıran bir durumda bu açıklığın içerisinden karın içerisinde bulunan her türlü organımız geçerek karın dışına doğru çıkabilir. Yüksek basınçla dışarı çıkan bir organımız bazen çıktığı açıklıktan geri giremez. Bu durumda dışarı çıkan parçanın kan dolaşımı sıkışma nedeni ile kısa sürede bozulur, şişer ve geri gitmesi imkansız hale gelir. Bu duruma boğulmuş fıtık denir. Fıtığı boğulan bir hasta saatler içerisinde ameliyat edilerek sıkışan organ parçasının dolaşımı sağlanmaz ise sıkışan parça canlılığını kaybeder, çürür ve delinerek hastanın hayatını tehdit eden ciddi sorunlara yol açabilir. Herhangi bir zamanda ansızın gelişebilecek boğulmuş fıtık tehlikesi nedeni ile bir çok fıtık hastasının tekrarladığı “benim bir şikayetim yok ki, neden ameliyat olayım” ifadesi doğru bir düşünce tarzı değildir.

Fıtık hastalığı cinsel performansı etkiler mi?

Özellikle kasık fıtıkları, erkeklerde cinsel performansı etkilerken, zaman zaman spermatik korda yapılan bası ve testiküler ısı artışı nedeni ile kısırlık nedeni olabilmektedirler.

Fıtık ameliyatları nasıl yapılır, kaç gün hastanede kalınır, hastalar normal yaşama ne zaman dönebilirler?

Açık veya kapalı tüm fıtık ameliyatları sıklıkla anestezi uzmanı tarafından aksi önerilmedikçe belkemiğinin uygun noktalarına yapılan bir enjeksiyon sonrasında belden aşağısının uyuşturulması (spinal anestezi) yöntemi ile yapılır. Hasta 1 gece hastanede kalır. Hasta normal gündelik yaşama ertesi günü dönebilir. Açık yöntemle ameliyat edilen hastalar aşırı beden gücü gerektiren sportif egzersizler ve ayakta namaz kılma aktivitesi için 1 ay beklemek zorundadırlar. Kapalı ameliyatlarda bu süre 14 gündür.

Açık ve kapalı ameliyat yöntemleri nelerdir. Her iki yöntemin arasındaki farklar, avantaj ve dezavantajları nelerdir.

Fıtık ameliyatları yakın zamana değin karın duvarında oluşan açıklığın üzerindeki dokular geçilerek oluşan açıklığın dikilmesi şeklinde uygulanırdı. Açık ameliyat olarak bilinen bu ameliyat yöntemi özellikle tecrübeli ellerde 15 dakika gibi kısa süreler içerisinde başarı ile uygulanabilmektedir.
Son yıllarda  fıtık ameliyatları, karın içi ameliyatlarda kullandığımız laparoskopik ameliyat teknolojisi kullanılarak da yapılabilmektedir. Laparoskopik yöntem halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinmektedir. Laparoskopik ameliyat yönteminde fıtık açıklığına dikiş atılmaz, açıklığın üzerine mesh dediğimiz sentetik bir tül örtülür. Kapalı yöntemin avantajı hastaya dikiş atılmadığı için özellikle sprocu ve genç bireylerde hastanın ameliyat sonrası erken dönemde egzersis programlarına ve aktif yaşama daha çabuk katılabilmesi sağlanır. Bunun yanında kapalı yöntemin dezavantajları da vardır. Bunlar açık yönteme göre ameliyatın biraz daha uzun sürmesi, ameliyat esnasında karın şişirildiği için özellikle ikincil akciğer ve kalp hastalığı olanlarda riskli olabilmesi  ve kapalı yöntemde kullanılan mesh denilen tül örtülerin hasta başına maliyetlerinin biraz yüksek olmasıdır.
Benim tercihim aktif spor ve egzersiz yapan genç hastalarda laparoskpik yöntemin kullanılması, laparoskopik yöntemin sakıcalı olduğu kalp ve akciğer hastlığı olan fıtık hastalarında ise çık yöntemi kullanmaktır. Ancak hastanın kendisine uygulanacak yöntem konusunda bir ısrarı olur ise, hastanın isteğine göre her iki yöntem de başarı ile uygulanabilmektedir.

Kapalı (Laparoskopik) fıtık ameliyatı:


Fıtık hastalığı yanında ikincil bir hastalığa sahip olan kişlerde ameliyat olabilirler mi?

Fıtık ameliyatı olacak mevcut hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp ve dolaşım hastalıkları, astım, kronik bronşit ve solunum hastalıkları gibi ikincil hastalıklara sahip hastalar da önceden bilinmesi şartı ile ameliyata hazırlanarak, olabilecek en iyi durumda ve en az riskle ameliyat olabilirler. Kalp rahatsızlığı nedeni ile kanı sulandıran – pıhtılaşmayı azaltan ilaç kullanan hastaların doktor kontrolü sonrasında ameliyattan 5 gün önce bu ilaçlarını kesmeleri gereklidir.

Fıtık ameliyatı olacak her hasta hastanemizde ameliyat öncesi tüm sistemleri tetkik ve değerlendirilmeden geçirildikten sonra ancak anestezi uzmanının onayı ile ameliyata alınmakta, anestezi uzmanımızın onay vermediği hiç bir hasta ameliyata alınmamaktadır.


Yorumlar - Yorum Yaz
ALKALEN REFLÜ GASTRİT (Hayalet Hastalık)
ALKALEN REFLÜ GASTRİT TEDAVİSİ (Safra Kaçağı Gastriti)
Üyelik Girişi
Hava Durumu
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi3
Bugün Toplam242
Toplam Ziyaret1065892